כל מה שחשוב לדעת על רשם הפטנטים
איך ניתן להבטיח שהזכויות על ההמצאה המרגשת שעליה חשבתם כל כך הרבה זמן יישארו שלכם?
הסוד נמצא אצל רשם הפטנטים שאחראי בעצם ל
רישום הפטנט באופן משפטי ורשמי, מול מוסדות המדינה. ריכזנו עבורכם במאמר זה כמה פרטים מזהים על רשם הפטנטים ועל התהליך החשוב שעוברים מולו כדי לקבל את החותמת הסופית על הפטנט שלכם.
תכירו את מחלקת הפטנטים
רשם הפטנטים הוא בעצם משרד שפועל תחת מחלקת הפטנטים של הרשות במשרד המשפטים. רשות זו אחראית על רישום פטנטים והמצאות שמתקבלים ממפתחים, ממציאים ויזמים בכל הארץ.
רשם הפטנטים הוא חלק ממחלקה גדולה, שאליה מופנות כל בקשות הפטנטים לפי תחומים.
כל בקשה מופנית לתחום המצאה מסוים, לפי הנושא בו היא עוסקת. במסגרת ההפנייה הזו נבחן כל פטנט על ידי מהנדס או מומחה בעל הסמכה אקדמית בתחום ולאחר תהליך ארוך, שבו נבדקות פניות והתנגדויות של גורמים שונים כנגד הפטנט ופרטים נוספים, מאשר רשם הפטנטים את הבקשה והממציא זוכה למעשה בקרדיט על המצאתו. קרדיט שתקף מבחינה משפטית.
הרשות מאפשרת קבלת מידע רב על רישום פטנטים עוד לפני ביצוע התהליך עצמו. בין היתר קיימת ספרייה שבה ניתן למצוא מידע רב על המצאות ופטנטים וניתן להיעזר באנשי המקצוע הפועלים תחת הרשות ולקבל אינפורמציה.
רשם הפטנטים וטיפול בבקשות בינלאומיות
רשם הפטנטים מטפל בין היתר גם בבקשות בינלאומיות. ה-Provisional היא הצעה המוגשת לפי החוק בארצות הברית, כמסמך משפטי שמטרתו לקבל חותמת פטנט זמנית ממשרד הפטנטים האמריקאי (USPTO). הפטנט נשמר תחת חוקי ארצות הברית למשל שנה, כאשר במהלך השנה הזו על הממציא לפנות להסדרת רישום הפטנט כחוק.
בנוסף לטיפול ב-Provisionals, בתוך רשות הפטנטים של משרד המשפטים פועלת מחלקה המטפלת בבקשות בינלאומיות, לפי אמנת ה-PCT (Patent Cooperation Treaty). מחלקה זו מלווה את הממציאים שמגישים בקשה לרישום פטנטים בזירה הבינלאומית, בוחנת את הבקשות ופועלת לאישורן.
רשם הפטנטים מאפשר רישום פטנט בינלאומי מאז שנת 1996, אז הצטרפה מדינת ישראל לאמנה זו. כתוצאה מכך ממציאים ישראלים יכולים לרשום את הפטנטים ברמה הבינלאומית, דבר שתורם לקידום ופיתוח התעשייה, היזמות והמסחר בישראל.
מאז ההצטרפות לאמנה זו ופתיחת המחלקה הבינלאומית של הרשות, מתמודד רשם הפטנטים עם כמות בקשות עצומה. משנת 1996 הוכפלה כמות הבקשות לרישום פטנטים ומאז צמחה ל-6000 בקשות בשנה, דבר שהוביל לגדילה של המחלקה.
האם כדאי לפנות לרשם הפטנטים באופן עצמאי?
מכיוון שמדובר בתהליך ארוך, שכולל בדיקת השוק סביב התחום בו עוסק הפטנט, חיפוש אחר פטנטים דומים כדי לוודא שאין כבר רישום פטנט זהה, הגשת בקשות מפורטות מאד לרשם הפטנטים ותהליך אישור שיכול לקחת גם מספר שנים, עדיף להיעזר בגוף מקצועי המתמחה בתחום זה.
משרדנו מסייע לממציאים, יזמים ומפתחים בארץ לפנות לקבלת אישור רשם הפטנטים על המצאות ופטנטים מכל התחומים, מהייטק דרך תעשייה, מבריאות ועד לצרכנות. הסיוע המשפטי, הצוות המקצועי והידע הרב שנצבר במהלך השנים מסייעים ליצור בקשות מדויקות יותר ולהוביל לרישום הפטנט באופן חלק ונטול תקלות בדרך.